Vanliga Frågor

VANLIGA FRÅGOR

Nedan finner du svar på våra vanligaste frågor

VAD ÄR MÄRKDNA/SMARTDNA
SmartDNA är en genomskinlig stöldmärkningsvätska som nnehåller en unik kod, därför av Polisen kallat MärkDNA. Vätskan penslas eller sprayas på objekt varpå den torkar och är extremt svårt att ta bort. Märkningen lyser upp kraftigt rödrosa i speciellt UV-ljus. Den rödrosa färgen är unik i vår naturliga miljö vilket ger Polisen en förhöjd misstankegrad vid detektering av den fluorescerande färgen. Anledningen till den rödrosa färgen är att rött innebär just stopp. I UV-ljus syns det mesta blått eller gröngult vilket innebär att man inte vet om det är märkDNA eller ej. Den röda färgen sticker ut och känns enkelt igen av Polisen. Via registrering av den unika koden i en internationell databas ges spårbarhet åt Polisen på märkta objekt. Främst har stöldmärkningen med hjälp av avskräckande dekaler en preventiv verkan mot inbrott och stöld.
VAD KAN JAG MÄRKA UPP?

SmartDNA® kan appliceras på en rad olika föremål, vi uppmanar till att testa på en referensyta först för att se. Är ni osäkra kan ni kontakta.

 • Elektronik
 • Smycken
 • Verktyg
 • Sportutrustning, ridutrustning, golfutrustning etc.
 • Bil, bildelar och tillbehör
 • Motorcykel
 • Maskiner
 • Båt, båtdelar och
 • illbehör
 • Båtmotor
 • Övriga marina fordon och tillbehör
 • Övrigt, det är bara fantasin som begränsar vad som kan märkas
HUR MYCKET KAN JAG MÄRKA UPP?

Det beror på vad du ska märka. Vi har olika produkter för olika ändamål. Ett Hemmakit/Kontorskit räcker till ca. 300 märkpunkter. HeavyDuty Spray kommer i tre olika storlekar
Small: ca. 100 duschar
Medium: ca. 400 duschar
Large: ca. 1200 duschar
Pga den stora spridningen med vår spray kan du täcka flera föremål samtidigt om du lägger upp dem bredvid varandra. Som exempel kan du med vår Medium spray täcka 800 föremål.

HUR LÄNGE HÅLLER EN MÄRKNING

SmartDNA® kan lagras i ca 2 år (se bäst före datum på behållaren). Efter märkning garanterar SmartDNA® att den unika koden och den fluorescerande färgen håller minst 5 år efter oberoende test enligt testnorm PAS820:2012 (Klass A vilket är högsta möjliga). Vår DNA märkning är special designade för att motstå borttagning. Däremot kan den fluorescerande färgens styrka avta. Om du efter 5 år vill vara säker på att din märkning skall kunna detekteras och analyseras av Polisen får du investera i ett nytt märkpaket.

GÅR DET ATT TA BORT MÄRKNINGEN?

Det är extremt svårt att ta bort märkningen utan att påverka objektet. Vi behöver bara mikromillimeter av märkningen för att kunna genomföra en laboratorieanalys.

HUR REGISTRERAR JAG?

Koden registreras enklast på Internet genom att klicka på REGISTRERA DIN KOD eller klicka här.

Är du företagskund registrerar vi åt er.

HAR NI NÅGON ÅRLIG KOSTNAD

Nej, inga kostnader tillkommer någonsin. Inga kostnader tillkommer för laboratorieanalyser vid eventuell polisutredning. Du betalar heller inte någonting för att finnas i registret.

REGISTRERAS MINA MÄRKTA OBJEKT I DATABASEN?

Nej inte då koden registreras på ett hushåll och flera olika objekt märks med en och samma kod. Enbart organisationen/personen som äger koden registreras.

Undantag är då enbart en styck maskin, fordon, cykel, båt, båtmotor etc. märks med en unik kod, då väljs detta vid registrering och koden följer därmed med objektet i all framtid. För detta ändamålet finns speciella paketeringar.

OM JAG SÄLJER EN MÄRKT PRODUKT?

Enligt Polisen räcker det att kunden får ett kvitto av säljaren där man uppger att produkten är märkt med DNA

VAD ÄR MIKROPUNKTER?

Mikropunkter är små punkter som adderas i märkDNA för att kunna läsas av med mikroskop. SmartDNA® erbjuder även mikropunkter om kunden skulle vilja ha det. Problemet med mikropunkter är att Polisen inte är utrustad med mikroskop, endast UV-lampor, detta gör att mikropunkter är ett tillägg som inte är nödvändigt. SmartDNA® har mikropunkter av nickel, vilket gör att de inte går att bränna bort, som det gör med mikropunkter gjorda i plast.

HUR JOBBAR POLISEN MED MÄRKDNA?

Polisen gör ett fantastiskt arbete när det kommer till att binda kriminella till en brottsplats. Tack vare märkDNA ger det ytterligare ett kriminaltekniskt bevis, vilket gör att Polisen kan binda den kriminella till in brottplats. SmartDNA® var först ut i Sverige med märkDNA och har sedan vi startat hjälpt företag och Polis att binda kriminella till brott och fällande domar. 

SmartDNA® är dessutom godkänd av Polisen som märkDNA produkt.

KAN DNA-KODERNA TA SLUT?

Nej, det är det som är så häftigt med SmartDNA®. Vi tillverkar vår märkDNA genom kombinationer av de fyra baserna som finns i DNA. Det innebär att du kan blanda oändlig kombination av DNA-koder med hjälp av växter, frukt och grönsaker. SmartDNA® innehåller alltså inte konstgjort eller syntetiskta koder.

Om ni inte finner svar på er fråga så tveka inte att höra av er till oss.