Skydda din stuga i vinter

Hus på landet

Snart kommer många av landets mer än 500 000 fritidshusägare att stänga sina dörrar för vintern. Tyvärr är risken för stöld i obebodda fritidshus hög, men det finns många effektiva sätt att minimera risken för stölder under den mörka årstiden. Nedan hittar du våra bästa tips för att förhindra inbrott och stöld och skydda din stuga i vinter.

 

1 Ytterdörr

Tjuvar kommer inte ofta in genom ytterdörren. De flesta stölder i fritidshus sker faktiskt genom fönster eller altandörrar. Försäkringsbolag har sällan speciella krav på dörrlås. Kravet är att dörren ska vara låst. Kontrollera ditt försäkringsbolags villkor för en beskrivning av vad som gäller. Naturligtvis är det bra att låset är svårt att genomdriva. Certifierade lås uppfyller specifika krav.

 

2 Fönster & altandörrar

Om du vill skämma tjuven är det främst här du ska investera dina resurser. Med ett enda slag med en spade eller liknande kan glaset gå sönder och ena handen kan lossa kroken eller låsknappen och sedan öppna fönstret. Att låsa fönstren och stänga dem är en effektiv skyddsåtgärd. Ingen vill gå in genom ett trasigt fönster och riskera att göra illa sig. Vid hög personlig egendom kan fönsterlås vara ett krav på fritidshusförsäkring.

 

3 Bodar

Förse bodar och förråd med robusta hänglås. Detta gör det svårare att komma åt verktyg.

 

Rörelsestyrd utebelysning

Utebelysning som tänds när någon rör sig nära huset är avskräckande. Att montera en rörelsedetektor är enkelt.

 

 

5 kameraövervaknig med larm

Kameraövervakning innehåller skyltar som har en effektiv avskräckande effekt. Det är vanligt att anlita ett säkerhetsföretag och betala för abonnemanget. Om larmet går kommer företaget att bedöma vad som ska göras. Sådana varningar brukar rabattera fritidshusförsäkring.

 

6 Egen Kamera

Du kan också installera kameran själv och ansluta den till nätverket för egen kontroll. Men man ska inte tro att kameran ger tillräcklig säkerhet. I många fall hjälper kameror inte mycket, medan de i andra fall, till exempel parkeringsplatser, har visat sig vara effektiva. Att använda kamerabilder som bevis på inbrott visar sig också ofta vara svårt.

 

 

7 Märkning

Att märka värdesaker är avskräckande. med SmartDNA är det möjligt att köpa märkningssatser med så kallade DNA-märkning med mikropunkter. Du kan applicera vätskan på dina värdesaker och använder klistermärken för att märka dem. Om föremålet hittas kan polisen spåra dem med hjälp av koder inbyggda i vätskan. Lämplig för marinmotorer, cyklar, gräsklippare etc.

Följ oss på våra sociala kanaler!