• SmartDNA®

Polisens tips mot Lantbruksstölder

Stölder från lantbruk har blivit vanligare under senare år. Det finns dock en hel del saker du själv kan göra för att skydda din egendom.


Råd för att minska risken för stölder

Växtskyddsmedel:

Förvara växtskyddsmedel så svåråtkomligt som möjligt för tjuven, helst i ett låst och larmat utrymme och gärna i ett låst skåp i utrymmet. Sätt inte upp märkningsdekaler etc. utanpå lokalen där medlet förvaras. Det räcker att ha det på insidan. Har du stora mängder – rådgör gärna med räddningstjänsten hur du ska skylta på bästa och säkraste sätt ur alla aspekter. Märk så många som möjligt av dunkarna eller behållarna med MärkDNA.


Diesel:

Sätt upp larmanordning vid dieseltanken (lampa med rörelsedetektor etc.).Ha gärna en indikator inne i bostaden så du märker när något händer. Tänk efter om du kan försvåra för tjuven på fler sätt. Färga dieseln med stöldskyddsfärg. Tänk också på att inte köpa "för billig" diesel, då det mycket väl kan vara stöldgods.


Traktorer:

Lås och ta ut nyckeln ur traktorn, även om den står inomhus.Investera i en elektronisk startspärr (kräver digital kod i nyckeln för att motorn ska gå att starta). Installera en GPS-sändare som kan aktiveras om traktorn blir stulen. Märk traktorn med MärkDNA, exempelvis inne i hytten där det inte slits bort lika lätt.


Ridutrustning:

Ha bra ytterbelysning, gärna med rörelsedetektor.Förvara sadlar och annan dyrbar utrustning i ett utrymme med rejäla lås, gärna larmat.Lås fast sadlar på väggmonterade byglar, så kallade sadellås.Märk sadlar och annan dyrbar utrustning med MärkDNA.


Tipsa polisen

Det är angeläget att alla iakttagelser kommer till polisens kännedom då de kan vara viktiga pusselbitar i arbetet mot dessa brott. Det är bra att vara uppmärksam på personer, bilar och platser som kan vara av intresse.

Var försiktig med att ingripa men notera avvikande företeelser exempelvis bilar som kör in på gården eller besök av okända och oväntade personer. Notera eventuella bilnummer och signalement och rapportera dessa till polisen.


https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/lantbruksstolder-skydda-dig/33 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Adress

Box 15225, 167 15 Bromma, Sverige

Kontakt

08-21 55 50

©2019 by Smart DNA Protection Nordic AB.