• SmartDNA®

Bildelsstölderna i Stockholm har minskat drastiskt


PUBLICERAD 4 DECEMBER 2018, KL. 08:45 UPPDATERAD 4 DECEMBER 2018, KL. 09:54


Efter omfattande problem med bildelsstölder i premiumbilar har polisen i Stockholm satsat stort, och arbetet har gett resultat. Bildelsstölderna i premiumbilar har minskat med 70 procent i Stockholm – på bara ett år.


Jeanette Lisjak är gruppchef på Gränspolisenheten som arbetar med internationella brottsnätverk, där bildelsstölder ingår som en del av uppdraget. Hon säger att det nog alltid kommer finnas några få inbrott i bilar men att det ser bra ut nu, tack vare att de har gripit och lagfört en hel del tjuvar.

– Vi tittar bara på premiumbilar, som BMW, Mercedes och Volkswagen, och bara på fast inredning. Rattar, instrumentpaneler och andra delar av de här bilarnas fasta inredning är ofta värdefull och stöldbegärlig. Mindre stölder ingår inte i vårt bevakningsområde, till exempel om någon har krossat en ruta och stulit ett par solglasögon, säger Jeanette.


Utländska ligor

Den här typen av bildelsstölder har skett organiserat av utländska ligor, som tar med sig godset och säljer det vidare utanför Sveriges gränser.

– Det finns alltid lokala förmågor. Men när det gäller den organiserade biten jobbar vi systematiskt. Vi tittar på inkomna anmälningar och var brotten har begåtts. Utifrån det letar vi efter mönster. Men det gäller att fortsätta, annars kommer stölderna börja öka igen.


Göm bilnycklarna

En ökande tendens är bildelsstölder där det inte finns någon yttre påverkan på bilen, som en krossad ruta. I de fallen används en teknisk utrustning för att komma i kontakt med bilnyckeln inne i personens bostad.

– Bilägaren kan komma till bilen på morgonen och tycka att allt ser okej ut på utsidan, för att sedan märka att delar av den fasta inredningen saknas. Många har sina bilnycklar liggande i hallen i nära anslutning till ytterdörren, vilket gör att den tekniska utrustningen kan plocka upp bilnyckelns signal och låsa upp bilen.


FAKTA

En positiv trend

I polisens egen statistik syns en minskning på 70 procent av bildelsstölder i premiumbilar (BMW, Volkswagen, Mercedes, Porsche osv) i augusti-oktober 2017 jämfört med i år.

I oktober 2017 skedde 202 bildelsstölder av den här karaktären i Stockholm och i år samma månad var antalet stölder 86.

Källa: Polisen


Tips: Så skyddar du din bil

Det kan låta självklart men tål att upprepas. Oavsett vilken bilmodell du kör finns det enkla knep du kan ta till för att minska risken för inbrott i bilen – det här gäller då inte den fasta inredningen i premiumbilar utan i allmänhet.

Ställ bilen på en upplyst och synlig plats. Synligheten skrämmer förhoppningsvis bort potentiella tjuvar, då det kommer finnas människor runtomkring som kan se vad som pågår och larma polisen.Ha ett ljudande larm. Många tror att deras bil har ett ljudande larm, när det i själva verket inte är så. Dubbelkolla vad som gäller just i ditt fall.Töm alltid bilen på värdesaker innan du lämnar den parkerad – solglasögon, datorer och mobiltelefoner är stöldbegärliga. Nu inför jul kan det vara värt att plocka ut julklapparna också.Lägg inte bilnyckeln precis innanför ytterdörren hemma eller i nära anslutning till bilen. Det finns speciella etuier som stänger inne bilnyckelns signal, eller så lägger du den en bit in i bostaden. Det finns filmer på nätet där du kan se hur tjuvarnas utrustning fungerar när den fångar upp bilnyckelns signal.Stöldmärk utrustning som bilstereo utan löstagbar front, spoilers och fälgar. Förse fälgarna med hjullås och ratten med en rattkrycka.

JESSICA JOHANSSON

jessica.johansson@mitti.se

4 december 2018, kl. 08:45


https://mitti.se/tema/motor/bildelsstolderna-stockholm-drastiskt/?omrade=jarfalla

52 visningar0 kommentarer

Adress

Box 15225, 167 15 Bromma, Sverige

Kontakt

08-21 55 50

©2019 by Smart DNA Protection Nordic AB.